Drop-in besiktning

Drop-in besiktning kan fungera lite annorlunda beroende på vilken aktör du vänder dig till, men i stort sett innebär det helt enkelt att du besiktigar din bil utan att ha bokat tid i förväg. Du kan då behöva vänta på att få tid, och även ibland få betala extra. För att ge dig en bättre överblick på drop-in besiktning har vi här listat hur det fungerar att besiktiga bilen utan bokad tid hos några av de större aktörerna. Vill du ha mer information om de större firmorna för bilbesiktning och vad det kostar i vanliga fall hittar du det på vår startsida.

Opus Bilprovning

Opus erbjuder drop-in besiktning, eller drive in som det kallas här, för lätta personbilar. Med Opus Drive-In besiktigar du snabbt och enkelt bilen alternativt gör en efterkontroll utan att i förväg ha bokat tid. Personalen hjälper dig så fort de kan, men tänk på att väntetid kan förekomma. Vid efterkontroll kostar en drive in ingenting extra, för kontrollbesiktning får du däremot betala 100 kr extra, och totalpriset hamnar därmed på 545 kronor. Priset kan däremot variera lite på några stationer.

Dekra

Hos Dekra anmäler du ditt önskemål för drop-in besiktning när du anländer till stationen, varpå du informeras om eventuell väntetid och kan skriva upp dig på en lista. Därefter tar teknikerna in din bil när det blir din tur och utför besiktningen. Om besiktning är möjlig och din eventuella väntetid beror på hur många som är före i kön, och tillgången till drop-in tider. Dessvärre kan du därmed inte ringa i förväg och se vad som finns tillgängligt, utan först på plats kan du få den informationen. Det verkar inte kosta någonting extra att köra in på en drop-in besiktning hos Dekra.

Carspect

Även Carspect erbjuder drop-in besiktning på alla sina stationer. Man åker helt enkelt till önskad station och erbjuds besiktning så fort en tid finns. Du kan här göra drop-in på både kontrollbesiktning och efterkontroll, på personbil såväl som lätt lastbil. För övriga fordon måste du boka tid. Tjänsten är däremot eftertraktad och väntetid kan därmed tillkomma för dig som inte har bokat tid, speciellt vid månadsslut. För vidare information hänvisar Carspect dig till deras kundtjänst, och vi finner ingen prisbild på vad en drop-in besiktning kan kosta.

Besikta

Besikta bilprovning erbjuder drop-in på ett antal orter. På deras hemsida finner du även aktuell status för besiktning, där du kan se om det är kort drop-in kö, stängd kö, samt få annan information så som att bokning rekommenderas p.g.a. dåligt om personal just nu etc. För en drop-in besiktning av personbil betalar du 509 kronor, 60 kr extra än en vanligt bokad kontrollbesiktning.

Drop-in besiktning kan vara smidigt men även stå dig dyrt, 545:- hos Opus respektive 509:- hos Besikta är en relativt stor summa för en vanlig besiktning. Det går, som visat ovan, att hitta drop-in besiktning utan extra kostnad. Men risken finns också att man får vänta länge eller helt enkelt inte får någon tid alls p.g.a för stor efterfrågan. Vi rekommenderar därför helt enkelt att man bokar sin besiktning i förväg, då du kan spara både tid och pengar!